Is de hypotheek op uw huis hoger dan de waarde van de woning, dan staat uw “huis onder water”. Zolang uw de maandlasten van uw hypotheek kunt betalen is dit geen probleem. Pas als u uw huis moet of wilt verkopen kan dit een probleem geven. U hebt dan te maken met een restschuld.

Onderstaand geven wij een toelichting wat een restschuld betekent en wat u er op voorhand aan kunt doen om dit zoveel mogelijk te beperken.

Restschuld: verkoopt u uw woning en is de opbrengst lager dan de hypotheek dan is er sprake van een restschuld. Het kopen van een nieuw huis is dan lastig. Behalve de aankoopprijs van de woning moet u dan ook de restschuld van uw vorige woning nog financieren. En het is nog maar de vraag of banken u een nieuwe hypotheek willen geven omdat u een restschuld hebt.

Het is niet prettig om te beseffen dat uw huis minder waard is dan het bedrag dat u hebt geleend. Door de volgende maatregelen kunt u de restschuld zoveel mogelijk beperken:

  • Zorg dat u spaargeld achter de hand hebt.
  • Kies  voor een hypotheekvorm waarbij u iedere maand een stukje van de hypotheek aflost.
  • Mocht u een aflossingsvrije hypotheek hebben dan kunt u deze omzetten.
  • Betaalt u nu iedere maand een premie waarmee u vermogen opbouwt om uw hypotheek straks mee af te lossen? Misschien dat u de inleg kunt verhogen zodat u meer vermogen opbouwt.
  • Los zelf extra af op uw hypotheek.

Het hoeft helemaal geen probleem te zijn als de waarde nu lager is dan uw hypotheek. Kunt u uw maandlasten gewoon betalen en hebt u geen verhuisplannen dan is er weinig aan de hand. Toch kunnen verhuisplannen ineens om de hoek komen. Bijvoorbeeld door scheiding, gezinsuitbreiding, ontslag of arbeidsongeschiktheid.

Hebt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan kan de restschuld, onder voorwaarden worden kwijtgescholden.

Door regelmatig samen met u stil te staan bij uw hypotheek en de risico’s kunt u de kans op een restschuld zoveel mogelijk beperken